Wybierasz się na rozmowę rekrutacyjną do marketu spożywczego? A może po prostu jesteś ciekawy jak wygląda dzień pracy kasjera w sklepie za rogiem? Sprawdź sam jakie trzeba mieć predyspozycje i czy na pierwszy rzut oka poradzisz sobie na takim stanowisku.
Jakie cechy charakteru są przydatne?
Sklepy spożywcze znajdują się nawet w najmniejszych wioskach, ale praca tam wygląda zupełnie inaczej niż w sieciowych marketach w dużych aglomeracjach. Punktualność i sumienność to zalety każdego pracownika. Również na stanowisku pracownika sklepu spożywczego będą one przydatne. Przebieranie warzyw i owoców będzie wymagało od ciebie dużo cierpliwości i właśnie sumienności. Bez tych cech klient nie będzie mógł cieszyć się z dużego wyboru ładnych jabłek, pomidorów czy choćby ziemniaków. Uczciwość jak i dokładność są również wymagane w przypadku obsługi kasy fiskalnej. Chwila rozproszenia i nieuwagi może skutkować dużą różnicą na koniec dnia pomiędzy tym, co powinieneś mieć w kasetce, a tym co masz faktycznie. Duże i częste braki mogą skutkować potrąceniem pewnej kwoty z twojego wynagrodzenia. Lecz jeżeli nie będzie ci się to zbyt często przytrafiać zazwyczaj nie będzie większego problemu. Dużo pracodawców rozumie, że każdy jest człowiekiem i zdarzają się pomyłki.
Początek dnia
Większość pracowników pod sklepem pojawia się chwilę przed otwarciem ze względu na to, że muszę dojechać różnymi środkami transportu, więc jakiś zapas zawsze się przydaje w razie opóźnienia czy trudnych warunków na drodze. Następnie wszyscy pracownicy z osobą prowadzącą zmianę udają się do szatni, gdzie przebieramy się strój roboczy. Kasjerzy idą do biura celem pobrania kasetek z pieniędzmi na rozpoczęcie dnia, a pozostałe osoby zajmują się usunięcie produktów przeterminowanych na dziale z mięsem oraz warzywami w chłodni. W niektórych sklepach są również specjalne miejsca przeznaczone na produkty z chłodni, których data dobiega końca. Trzeba też w tym momencie spojrzeć tam czy nic nie zostało z poprzedniego dnia. Kolejna osoba w tym samym czasie przebiera warzywa i owoce, które nie nadają się już do sprzedaży. Sklepy mają ustalone jak długo na sali sprzedaży mogą znajdować się poszczególne rodzaje produktów z tego działu. W zależności od powierzchni sklepu może robić to kilka osób. W tym samym czasie pracuje jeszcze jedna osoba, która odpowiada za wypiek pieczywa. Na tym stanowisku trzeba być ciepło ubranym, gdyż większość bułek, chlebów i słodkich ciastek jest przygotowywanych przez wypieczenie w specjalnym piecu zamrożonych produktów. Aby każdy rodzaj pieczywa był dostępny w średniej wielkości sklepie potrzeba około półtorej do dwóch godzin. I tak wyglądają zwyczaj pierwsze dwie godziny pracy osób, które wykonują czynności na sklepie. Kasjer zaś obsługuje klientów. Jeżeli jest duży ruch w sklepie pomaga mu ktoś, kto pracuje na sali sprzedaży, a został wyznaczony jako drugi bądź trzeci kasjer.
Pozostała część dnia
Po zakończeniu porannych obowiązków następuje rozwiezienie produktów z palet. W zależności kiedy była dostawa mogą być one z poprzedniego dnia albo z przed chwili. Dostawy są zazwyczaj każdego dnia tylko o różnych porach. Co jakiś czas dostarczane są również mrożonki łącznie z pieczywem do wypieku. W zależności na jak dużym sklepie pracujemy częstotliwość może być różna, ale zazwyczaj spotyka się ją 2 razy w tygodniu. Osoba dbająca o pieczywo cały czas musi kontrolować czy niczego nie brakuje oraz sprawdzić daty produktów takich jak spakowane chleby zwykłe i tostowe. A w tym czasie kasjerzy robią cały czas to samo. Skupmy się więc przez chwilę na ich pracy. W sieciówce każdy klient powinien zostać obsłużony w podobny sposób. Będzie to po kolei powitanie, skasowanie produktów, poinformowanie klienta jak dużo ma do zapłacenia oraz przyjęcia tej kwoty. Problem zaczyna się pojawiać podczas produktów na wagę oraz bułek i chleba. Dużo zależy w jakim sklepie pracujemy. W nowszych na ekranie kasy wybieramy jaki produkt klient wybrał i wpisujemy jego ilość albo kładziemy na wadze. Jeżeli jednak system kasowy jest nieco starszego typu musimy ten kod zapamiętać albo sprawdzić go specjalnie książeczce z kodami. Na samym początku z pewnością będzie trudno ci zapamiętać wszystkie, ale po jakimś czasie nie będzie to problemem. Na samym końcu dnia kasetki są liczone, sklep sprzątany i jesteśmy wolni po pracy. Tak w skrócie wygląda dzień pracownika sieciowego sklepu. Nie jest to praca lekka, gdyż pracują tam głównie kobiety, a przykładowo każda skrzynka z ziemniakami waży około 15 kg. A Ty zdecydowałbyś się na pracę w takim miejscu?