fot. pixabay

Płyta do gotowania potraw to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Używana codziennie do przygotowywania wielu posiłków, a szczególnie niezastąpiona jest w czasie uroczystości czy świąt. Bardzo istotna jest więc wygoda użytkowania oraz odpowiednia moc. Sprawdź jakie płyty sprawdzają się najlepiej.

 

Jak duża płyta jest ci potrzebna?

Aktualnie oferta sklepów z elektroniką jest bardzo rozbudowana. Poza standardowymi płytami z czterema polami grzewczymi mamy dostępne również płyty mniejsze. Jeżeli więc mieszkasz sam albo masz szczególnie małą kuchnię może zastanowić się nad płytą, która będzie miała 2 pola grzewcze. Nie dość, że będzie to tańsze rozwiązanie może się również okazać, że będzie praktyczniejsza dla ciebie. Jeżeli zaś masz dużą rodzinę i gotujesz wystawne obiady możesz kupić większą płytę niż taka standardowa. W dużej kuchni płyta z pięcioma palnikami będzie prezentować się bardzo nowocześnie. Poza ładnym wyglądem będzie również bardzo praktyczna dla większej ilości osób.

fot. pixabay

Na której płycie łatwiej utrzymamy czystość?

Płyty gazowe wykonuje się głównie z dwóch materiałów i jest to stal nierdzewna lub szkło ceramiczne. Stal nierdzewna będzie lepsza w tym, że będziemy mogli czyścić ją różnymi mocniejszymi środkami. Zaś płyta wykonana ze szkła ceramicznego będzie dużo bardziej podatna na różne zarysowania. Materiał ten również w razie upadku przykładowo garnka będzie dosyć kruchy i taka płyta może nam pęknąć. Problemu tego nie będzie w przypadku stali, przy upadku jakiegoś cięższego naczynia może pojawić się w gniotka, ale z pewnością nie będzie większego uszkodzenia. A teraz przejdźmy do aspektów wizualnych. Płyta wykonana ze szkła ceramicznego nieporównywalnie lepiej prezentuje się na blacie. Do nowoczesnej kuchni warto jest zainwestować nawet trochę więcej do lepiej wykonanej płyty, która będzie grubsza od takich standardowych.

 

Jaki rodzaj rusztów sprawdzi się najlepiej?

W tym wypadku też mamy 2 rodzaje materiałów z których wykonuje się właśnie te elementy.  Mamy dostępne ruszta emaliowane i żeliwne. Pierwsze rozwiązanie będzie dużo łatwiejsze w utrzymaniu. Podczas gdy wykipi nam to jest garnka bez większych trudności usuniemy zabrudzenia z materiału. Nie to jednak one zbyt masywnie i mniejsze garnki mogą się niezbyt stabilnie trzymać. Nie można zarzucić jednak tego rusztom żeliwnym. Niestety zaś w tym przypadku doczyszczenie zabrudzeń nie będzie już takie proste, ale na prostego rozwiązania z pewnością można zaliczyć wygląd na szkle ceramicznym.

 

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Przed zakupem warto podjechać do sklepu i zobaczyć jak dany produkt wygląda na żywo. Bez większych problemów dzięki nawigacji w smartfonie znajdziesz najbliższy elektromarket. Podczas oglądania płyty warto zwrócić uwagę na umiejscowienia pokręteł, którymi będziemy uruchamiać pole grzewcze. Umiejscowione będą one albo z boku płyty albo od frontu. Bardziej praktyczne będzie to drugie rozwiązanie, dzięki temu, że w razie gotowanie czegoś na palniku przy pokrętle bez większych problemów będziemy mogli nimi posłużyć. Jest to problem, który wychodzi dopiero po jakimś czasie użytkowania. Inną dodatkową funkcją, na którą możemy zwrócić szczególną uwagę jest palnik wok. Dzięki takiej funkcji będziemy mogli szybciej podgrzać coś w garnku albo przyrządzać potrawy kuchni azjatyckiej.

fot. pixabay

Ile kosztuje gazowa płyta grzewcza?

 Małe płyty grzewcze wykonane ze stali nierdzewnej kupimy już za jakieś 400 zł. Za około 500 – 600 zł kupimy płytę już z czterema palnikami. Nieistotne jest czy wybierzemy płytę wykonaną ze stali nierdzewnej czy ze szkła ceramicznego. Różnice w cenie mogą być około 100 zł w zależności od producenta oraz konkretnego modelu. Ogólnie płyty szklane są nieco droższe od tych ze stali. Za to płyty z pięcioma palnikami są już sporo droższe. Najtańszy model ujmie z naszego portfela 900 zł albo i więcej. Zawsze możesz sprawdzić czy dany model nie jest na wyprzedaży ekspozycji danego sklepu, gdyż można często znaleźć ciekawą ofertę. A ty Jaką płytę wybierzesz? Podziel się swoją opinią w komentarzu. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here